Bergslagsakademin

Tankesmedjan Bergslagsakademin är en kreativ arena och experimentell verkstad för strategiska framtidsfrågor i Bergslagen. I tankesmedjan testar vi olika arbetssätt genom kunskap, mötesplatser och samverkan mellan det offentliga, näringslivet och högskolor/universitet i Bergslagen. Den långsiktiga visionen är bidra till attraktivitet, tillväxt och samhällsutveckling i Bergslagen.

Vill ni medverka i Bergslagsakademin?

I vårt erbjudande om deltagande i Bergslagsakademin kan du läsa mer om vad vi erbjuder för dig som representerar en kommun/region, vad det kostar att vara medlem i Bergslagsakademin och hur vi arbetar. Kommer du från näringslivet eller en högskola/universitet och är intresserad av att medverka i Bergslagsakademin? Kontakta oss gärna! Bergslagsakademin ska vara en tankesmedja mellan de offentliga, näringslivet och högskolor/universitet i Bergslagen och vi vill gärna samverka med ditt företag eller den högskola/universitet som du representerar.

Konferensen Bergslagen 2030 - tema Attraktivitet - den 6 februari 2019 i Borlänge

För andra gången arrangerade Intresseföreningen Bergslaget inom ramen för projektet Bergslagsakademin konferensen Bergslagen 2030. I år handlade det om hur vi i Bergslagens kommuner kan arbeta med attraktivitet ur ett antal olika perspektiv, för att långsiktigt bygga ett attraktivt och hållbart Bergslagen. Hundratalet anmälda deltagare med representanter från alla fem län i Bergslagen fanns på plats för att lyssna till intressanta föredrag med angelägna frågor och för att nätverka med sina kollegor i kommuner, regioner, näringsliv och lärosäten. Här kan du ta del av programmet och dokumentationen från dagen.

Några av frågeställningarna som lyftes:
  • Hur kan våra kommuner i Bergslagen bli mer attraktiva för företag och invånare??
  • Vad är attraktivitet och hur kan vi mäta den?
  • Vad spelar tillit för roll i en kommuns utveckling?
  • Hur kan företag och kommun samverka för att öka kommunens attraktivitet?
  • Är platsmarknadsföring lika med reklam eller utveckling av platsen?

Målgrupper: Ledande politiker, tjänstepersoner med ansvar för strategisk samhällsutveckling som exempelvis plan- och bygg, bostadsbolag, näringslivsutveckling,  marknadsföring och kommunikation, innovation i Intresseföreningens medlemskommuner och regioner.  Dessutom företag och  näringslivsorganisationer tillsammans med Science Parks och lärosäten i Bergslagen.

 

Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge, berättar om "Trevligt folk" på konferensen "Bergslagen 2030 - Attraktivitet" den 6 februari 2019.

Projektledare Bergslagsakademin

Christina Westerlund
christina.westerlund@bergslaget.se
072-214 00 93
Medfinansieras av:

Arbetsgrupp 2018

Carina Emtebrink Avesta kommun carina.emtebrink@avesta.se 0226-64 50 36
Ulrika Hagen Borlänge kommun ulrika.hagen@borlange.se 0243-743 83
Per-Olof Herou Hedemora kommun per-olof.herou@hedemora.se 0225-341 86
Erik Odens Ludvika kommun erik.odens@ludvika.se 0240-862 52
Lars Wieselgren Fagersta kommun lars.wieselgren@fagersta.se 0223-441 14
Tobias Back Norbergs kommun tobias.back@norberg.se 0223-290 10
Daniel Fagerlund Lindesbergs kommun daniel.fagerlund@lindesberg.se 079-060 45 06
Maria Thiery Wase Filipstads kommun maria.thiery.wase@filipstad.se 070-274 11 08
Mariana Flodman Nora kommun mariana.flodman2@nora.se
076-0513159
Kontakt: Filipstads representant Storfors kommun maria.thiery.wase@filipstad.se 070-274 11 08
Anders Edström Intresseföreningen Bergslaget anders.edstrom@bergslaget.se 070-208 37 04

  
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Konferensen 2017 -  "Bergslagen 2030" - samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid 

Den 10 november 2017 arrangerade vi en konferens kring social hållbarhet i Lindesberg, som vi kallade för Bergslagen2030. Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet i Bergslagen och att nå framgång i arbetet med att förverkliga FN:s hållbarhetsmål (Agenda2030). Därför arrangerade vi Bergslagen2030, en som en mötesplats för mer kunskap och inspiration om social hållbarhet. Konferensen hade tydligt framtidsfokus och tillsammans diskuterade man hur man kan arbeta gränsöverskridande och medverka till en mer socialt hållbar samhällsutveckling i Bergslagen. På konferensen medverkade förtroendevalda och tjänstepersoner verksamma i Bergslagens regioner och kommuner, näringsliv och akademi.


Dokumentationen från dagen hittar du HÄR


 
Senast ändrad 2019-03-18 15:11:44