Västmanland

Strömsholms kanal

Ny strategi togs fram för Borgåsund i syfte att ge en tydlig inriktning i platsutvecklingen.
En platsutveckling och arbetsmetod som kan appliceras på andra strategiska platser utmed kanalen.

Borgåsund

Borgåsund ligger vid Strömsholms kanal, en semesterpärla vid utloppet till Mälaren och har valts ut som en plats i projektet på grund av kombinationen av kulturmiljö, strategiskt läge, målgrupper och det vattennära läget. De hade rekordmånga besökare sommaren 2020 där det finns restaurang, gästhamn, kajakuthyrning och olika aktiviteter i närområdet.  Även en ny restaurangentreprenör öppnade förra sommaren i hamnmagasinet som är nyrenoverat som planerar att ha öppet året runt. Kika in hos Borgåsunds Restaurang här.
 
Vi har anlitat landskapsarkitekterna Mälark för att se över tillgängligheten på platsen. Det behövs en bättre skyltning och parkering där besökarna redan vid ankomst får ta del av platsens styrka – det vattennära läget.
 
Efter förra sommarens utvärdering ser vi att många gäster kommer med olika slags färdmedel och behovet av andra sovplatser än båt och husbil finns.

För att kunna ta emot den växande skaran med besökare sommartid till Borgåsunds hamn behövs en ny parkering, ett boendealternativ och en attraktivare utemiljö. Bruk 2.0 arbetar med att tillgängliggöra den fysiska miljön för att skapa ökad attraktivitet och rätt förutsättningar för platsens entreprenörer, Astrid Hallenstvedt på Borgåsunds Restaurang och André Axelsson på Lakeside Adventure. Två företag som erbjuder hållbara matupplevelser respektive uthyrning och kurser i kajakpaddling.

Boendet är något som arkitekt Björn Norman hjälper projektet med. Vi pratade lite med Björn Norman, arkitekt sedan 1976, även utnämnd slottsarkitekt 1990 vid Strömsholms slott. En person med stor lokalkännedom och kunskap.

Björn tar nu fram en idé och ritningar till ett boende med hotellstandard i brovaktarstugan som du ser du på bilden nedanför (den röda stugan bredvid kanalmagasinet). Vi får lära oss hur mycket det faktiskt finns att tänkapå som man i allmänhet kanske inte reflekterar så mycket över. Det är viktigt att bevara det genuina i stugan och miljön men i en modern tappning. Sedan har vi alla olika säkerhetsaspekter, värme under vintern och hur man gör med lyhördheten om det bestäms att tex två sällskap kan hyra brovaktarstugan samtidigt. Ett förslag är nämligen att två sällskap kan hyra stugan med ett gemensamt badrum. I det ena mindre rummet skulle två personer kunna bo och i det andra rummet som är större skulle fyra personer kunna sova exempelvis. Frukosten kommer serveras på restaurangen som ligger bredvid.

Projektet är en pilot i syfte att kunna applicera arbetssättet med att tillgängliggöra platserna för entreprenörer och besökare på andra ställen längs kanalen och på så sätt påbörja en framtida desinationsutveckling.

Våra kunskapsfilmer om hållbar produktutveckling

Hur kan man utveckla en plats med hjälp av produktutveckling?  Se vår första kunskapsfilm om ämnet med föreläsare från Kniva Trädgård, Carl Larsson-gården, Klosters Herrgård, Tillväxtverket och Visit Dalarna.

Andra kunskapsfilmen spelades in i Frövifors Pappersbruksmuseum där vi möter bland annat Mia Geijer från Länsstyrelsen Örebro, Linda Gustafsson som är utvecklingsledare i Region Örebro län, Birgitta Wahlberg samt Håkan Ceder från Destination Bergslagen. 

Dokumentation

Projektet finansierades av:

Våra samarbetspartners: